måndag 23 februari 2015

Tillbakablick: Den första resan

Det är den nittonde december 2013. Vi möts av snöstorm och mörker när vi stapplar ut ur flygplanet på väg mot bussen som ska ta oss till flygplatsen. Här är det tidig morgon, men tidsskillnaden på sex timmar gör att det är mitt i natten för oss. Om bara några timmar ska vi träffa barnet som kanske, förhoppningsvis, ska bli vårt.

Organisationens ryska kontaktperson möter oss vid väskorna. Han säger att vår pojke är fin och frisk. Jag försöker le och verka trevlig, men mest av allt känns allt oerhört overkligt. Snart är vi och våra väskor instuvade i chauffören D:s bil och det bär iväg mot hotellet. Efter en timmes vila, klädbyte och lite frukost blir vi hämtade igen. Vår första destination är stadshuset där vi möter upp vår tolk innan vi träffar en representant för staden. Vi får höra lite om vårt barns bakgrund, blir utfrågade och fyller i papper. Nu har vi officiellt fått tillstånd att besöka barnhemmet. När vi går ut till bilen igen är det fortfarande mörkt ute, solen går inte upp förrän runt elvasnåret. Nu bär det av till nästa möte; en äldre överläkare med en stor bild av presidenten på väggen. Vi svarar på frågor och fyller i nya papper innan vi åker vidare till barnhemmet.

Barnhemmet ligger mitt i ett bostadsområde med flerfamiljshus som ser ut att vara byggda på 50-talet. Det är en stor U-formad tegelbyggnad med en skolgårdsliknande park runtom. När vi kommer in får vi vänta i en liten reception. Barnhemmet känns kliniskt, välskött och rent, åtminstone luktar det väldigt mycket rengöringsmedel.

Kanske uppfattade jag det här då, kanske har intrycken från vårt första besök blandats upp med intrycken från de 35 besök vi har framför oss? När jag tänker tillbaka minns jag mest känslan av att vara i någon slags dröm och en oväntat stark lyckokänsla. Jag borde ha varit nervös, och det var jag säkert, men sömnbristen och tidsomställningen förstärkte istället overklighetskänslan.

Än är det inte dags att träffa vår son (som vi ju då inte visste säkert att han skulle bli på grund av det osäkra politiska läget) utan först ska vi på ytterligare ett möte. Nu är det barnhemmets överläkare vi får träffa, ytterligare en läkare och en jurist. De verkar trevliga, vi lyssnar på informationen som ges och ställer några av de frågor vi förberett oss på.

Vi går nerför trapporna och in ett samlingsrum. En stor beigeaktig matta på golvet, ett piano, leksaker i hyllor efter väggarna, små stolar och ett litet hus i papp. Dörren öppnas och vårt barn kommer in. Vårt barn kommer in! 

Han är ljuvlig, bedårande och alldeles underbar. Det är på dagen fem månader kvar tills vi kommer att få ta med oss honom från barnhemmet, men den där iskalla förmiddagen i december tänker vi inte på framtiden. Vi tänker inte på att att det kanske inte blir, hur lång tid det kommer att ta eller vad som kommer att hända härnäst. Allt vi kan ta in är hur fantastiskt det är att vi är här, flera hundra mil hemifrån för att träffa vårt barn för allra första gången. 
.

5 kommentarer:

  1. Åh åh åh! Vilken fantastisk dag! Jag förstår att det måste ha känts helt overkligt :-)
    (Och så är det spännande hur dina beskrivningar förflyttar mig till samma stora land men en annan stad och ett annat barnhem. Det stämmer så väl och jag längtar dit...)
    Tack för att du fortsatte skriva! Jag har saknat en fortsättning på din berättelse!

    SvaraRadera
  2. Christina, tack för din kommentar! Jag är så nyfiken på hur det har gått för dig, ännu mer när du skriver om ett annat barnhem i en annan stad.

    SvaraRadera
  3. För oss gick det ju tyvärr inte alls. Vi försökte adoptera ett barn vi kände, men kom inte så långt i processen innan det uppstod problem, och sedan stängde landet. Så det finns inte så mycket roligt att berätta.

    SvaraRadera
  4. Eller, mer finns det ju förstås, men inte som jag känner mig så bekväm i att skriva öppet i en kommentar. Jag kunde kanske maila om du vill :-)
    Hoppas att du skriver mer om era erfarenheter!

    SvaraRadera
  5. Här sitter jag alltså i soffan, nio år efter den där första resan till Ryssland. Hemma från jobbet med en sjukt envis förkylning som inte vill släppa.
    Åren går, obarmhärtig fort. Hur blev det då? Jo barnet är fantastiskt och underbart, även som 11-åring. Mitt i tjatet om läxor, smutstvätt på alla andra ställen än i tvättkorgen och annat som vardagen är fylld av hoppas jag att han känner det. Alltid. ❤️

    SvaraRadera