torsdag 9 februari 2012

Planera vidare ni, jag vet inte om jag kan den helgen...

I mitten på 90-talet var vi ett stort tjejgäng i staden där jag pluggade. Vi åt kladdkaka framför Melrose Place, festade och reste tillsammans. Efter utbildningen flyttade många av oss till Stockholm och ett tag fortsatte det ungefär på samma sätt. Jag hade sambo medan de andra var vilda singlar, men vi sågs ibland, fikade gick ut och pratade om våra jobb och om jakten på lyckan och kärleken.

Åren gick och rollerna blev ombytta. Plötsligt var det jag som var singel medan alla gamla kursare stadgat sig. När min sambo flyttade ut flyttade deras pojkvänner in och medan jag fortfarande sörjde pojkvännens svek började de planera för familjeutökning. Hus köptes och barnen började komma. Ettan, tvåan, för en del blev det till och med en trea. Under tiden reste jag i långa perioder, sparade pengar och jobbade. Jag fick en del nya kompisar som också var singlar, i alla fall i bland... Efter många år blev jag åter igen en del av ett par. Tillsammans började vi bygga upp gemensamma kontaktnät, ha fester och parmiddagar för att lära känna varandras  kompisar. På den tiden, som egentligen inte är särskilt avlägsen, hade vi båda relativt gott om barnlösa vänner. Efter ungefär ett år började (de barnlösa) vännernas barn komma. I samma veva började vi också försöka få barn och vi räknade med att så småningom vara en del av barnfamiljsvärlden. Så blev det inte. Åren gick och vi stod kvar och stampade på samma fläck. Vännerna som nyss varit utan barn fick fullt upp med sina "livspussel" precis som de gamla kursarna. Eller var det kanske jag/vi som bidrog lika mycket till att vi gled isär?

Redan för många år sedan, när jag var singel, pratade tjejerna i det gamla gänget bara om sina familjer. Det kändes okej, vi sågs inte så ofta och jag satt mest tyst och lyssnade. Jag förstod att de tyckte synd om mig när de sa att det var "tur att jag hade andra vänner som var i samma situation som mig". Innan dess hade jag faktiskt inte trott att andra beklagade mitt civilstånd. I mina öron lät "samma situation" som ett sjukdomstillstånd. De fick tårar i ögonen av att titta på varandras vigselringar och jag fattade ingenting...

När jag så inte längre hörde till de arma ensamståendes skara trodde jag att vi skulle ha mer gemensamt när vi sågs. Så blev det inte, för nu låg jag hopplöst efter med familjebildandet. Samtalen kretsade bara kring barn och jag kände mig fruktansvärt utanför. Efter en sådan träff för två år tappade jag intresset för att umgås med dem igen, i alla fall i grupp. Vi sågs en fredagkväll och alla barnen var med eftersom papporna inte ville vara barnvakter (Åt sina egna ungar! I skolåldern!). Jag åkte hem och bröt ihop. Dagen efter pratade jag med en av tjejerna om hur jag hade upplevt kvällen, då sa hon att "det faktiskt var jobbigt för henne med, eftersom hennes barn är "några år yngre än det gamla tjejgängets och några år äldre än hennes mans vänners barn". Efter det blev jag om möjligt ännu mera uppgiven. Ungefär ett halvår senare var det dags för en träff igen. Av någon anledning valde de en restaurang i mitt område, vilket gjorde att jag kände mig tvungen att tacka ja. Det skulle ju vara pinsamt att stöta på dem på väg till affären eller så... Vi var färre den gången och det var inga barn med. Jag nämnde att vi inte kunde få barn och möttes av intresse en kort stund blandat med historier om bekanta i samma situation. Efter ett tag kom vi in på ämnet föräldraledighet. Jag tycker att par ska sträva efter att dela lika, en åsikt som jag tydligen inte kunde uttala mig om. "Sån´t kan man inte förstå om man inte är moooor" fick jag höra då. Jaha.

Nu är det alltså dags igen. Stor tjejträff med gamla inresta vänner från studiestaden. Hur ska jag göra? Skylla på tidsbrist och inte åka dit? Ta bilen och åka dit en sväng? Jag vet faktiskt inte. Efter allt jag skrivit kan jag förstås fråga mig själv varför jag skulle vilja träffa personer som gör mig ledsen, å andra sidan har vi delat många upplevelser som unga.

Facebooktråden hann bli lååång innan jag skrev något; "Det låter kul! Planera vidare ni, jag vet inte om jag kan den helgen." Jag får se. Kanske känns det okej, kanske inte.

16 kommentarer:

  1. Skippa tillställningen. Man ska känna sig uppflyft och få energi av dem man umgås med och det låter inte som att så är fallet. Du skriver fint btw! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, upplyft och energisk. Tveksamt om jag kommer att känna så... Tack för berömmet, det värmer!

      Radera
  2. De verkar ju inte ha nån förståelse alls för dig och din situation, om du mår dåligt av att träffa dem så skippa det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den knepiga barnlösa kvinnan som det är synd om... Ingen roll att axla en lördagskväll. Men kanske är det jag som är onödigt negativ?

      Radera
  3. Det låter inte så kul...jag skulle struntat i att träffa dem. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja, heja med graviditeten! Kram tillbaka!

      Radera
  4. Numer har jag blivit bättre på att se till mitt eget bästa och då även när det gäller "gamla vänner". Ger de mig inte något så har jag bättre saker för mig och tackar nej utan att klandra mig för att vara osocial eller liknande. Det SKA ju vara ömsesidig vänskap, annars får det vara. Jag är trött på att hela tiden "ta av mitt konto" för att alla andra ska få vara som de är bekväma med...

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klokt svarat. Så oumbärlig är jag nog inte för dem i vilket fall så dåligt samvete behöver jag egentligen ínte ha.

      Radera
  5. För mig har det varit en process att inse att somliga vänskaper har sin tid, att man kan glädjas åt den tiden och att de sedan mår bäst av att få bli avslutade kapitel. Det låter som att din vänskap med det där tjejgänget är något liknande. Om jag var i en sådan situation som du skulle jag ha hoppat över tillställningen utan minsta dåligt samvete!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är sant, avslutade relationer behöver inte ha varit dåliga.

      Radera
  6. Håller med alla föregående talare. Gör inte saker som du mår dåligt av, för att du tror att du "måste". Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, att prioritera sig själv och sin egen tid lär vara bra. Särskilt som barnlös... ;-)

      Radera
  7. jag säger som alla andra, skippa! det är trist att man isolerar sig mer och mer från sina "gamla" vänner men man ska inte hålla fast vid ett umgänge bara för att man går way back. särskilt inte om vänskapen inte kan anpassas och förnyas utifrån de förutsättningar som gäller ALLA i gänget (det där lät jäkligt tekniskt men jag hoppas du förstår hur jag menar). kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo då, jag förstår. Det finns en viss typ av tjejer som bara pratar om en sak åt gången; när de är singlar pratar de bara om hur svårt det är att träffa någon alternativt hur många de träffar, när de skaffar pojkvän pratar de bara om det i alla lägen och anpassar sina liv totalt och när barnen kommer kulminerar det med en fullständig upptagenhet av prata barn i tid och otid.

      Radera
  8. Ramlade precis in på din blogg... men det här inlägget känner jag igen mig i så väl. Vi är i samma ålder och jag har typ vart singel hela mitt liv, så det där att träffa gamla vänner som skaffat både ett och två barn under åren, så är det ju.. Och när alla vänner är i samma sits ungefär, så blir det att det är det man pratar om. Jag har också funderat mycket på om jag inte ska gå på gemensamma träffar, för att jag ofta blev ledsen. Träffa dom en och en gick an, men i grupp var det jobbigt. Men det är inte så enkelt. Jag har inte jättemånga vänner och jag isolerade mig ofta på den tiden också, så jag kände att jag inte ville tappa kontakten och jag ville ju ses. Jag var ju den ende som aldrig hade något planerat heller eftersom jag var singel och inte behövde ta hänsyn till någon eller något. Nu ses vi väldigt sällan, så nu är det roligt att ses och nu pratas det visst om barn, men dom har ju växt upp nu och det är inte lika högaktuellt att bara prata om barn och amning och graviditeter. Jag är inte längre singel, sen snart 3 år tillbaks och vi har försökt få barn, dock slutade det i missfall. I samband med det hittades myom som jag opererat bort och förhoppningsvis var det orsaken och förhoppningsvis kan jag få barn i framtiden, även om jag är "gammal" och chanserna minskar för varje år.

    Jag hittade tillslut lite andra vänner, under singelåren, yngre än mig själv, för att undvika det där med barn och det gick ju bra tills dom nu också kommit upp i åldrarna, så nu står nog flera av dom i startgroparna och många andra (kollegor) runt omkring som väntat länge har skaffat- värsta babyboomen på min facebook, så visst, man kommer aldrig ifrån det där. Nånstans händer det alltid och vad ska man göra? Isolera sig helt? Jag vet faktiskt inte. Det svåra är att du faktiskt var modig och berättade och trots det fick du konstiga kommentarer tillbaks. Folk som inte varit i "vår" situation, kan aldrig veta och kommer alltid säga konstiga saker. Jag säger inte att man bara ska bita ihop, men man måste nog på nåt vis försöka se över det och tänka att dom vet inte bättre och att dom inte gör det för att vara elaka. Tanklösa bara och förhoppningsvis kommer dom någongång i framtiden förstå och kanske lära sig något av det.

    Lycka till framöver! Be strong! ;-)
    Anna i gbg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna i gbg!

      Nej, det är ju knepigt det där med umgänge. Alla vi träffar är ju inte nära vänner och därför är det ju på sätt och vis inte ett svek när de inte bryr sig så mycket som man kanske skulle önska.

      Det handlar nog i mångt och mycket om att gå på sin magkänsla. Ibland kan jag stå ut med en del plumpheter för att fördelarna överväger, ibland inte. Dessutom kan jag ju faktiskt åka hem om det blir jobbigt, men det är lätt att glömma när ingen annan åker...

      Lycka till du med!

      Radera