måndag 15 augusti 2011

IVF-statistik

Efter ett IVF-försök blir bara var tredje kvinna gravid, men den sammanlagda chansen ökar för varje försök som görs. Av de kvinnor som gör tre försök får nästan två tredjedelar barn. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

I studien följdes nästan tusen kvinnor under deras IVF-behandling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sannolikheten att få barn var 35 procent efter en behandling, 52 procent efter två behandlingar och 63 procent efter tre behandlingar. Chansen var något större om kvinnan var under 35 år.
 
63% alltså, så stor är chansen i genomsnitt att bli gravid för oss som har turen att få göra tre landstingsfinansierade IVF-behandlingar. För mig som var nyss fyllda 37 var den kanske lite mindre. Jag/vi trodde nog att chansen var större än så. Undra om vi räknas in i statistiken, för trots att vi gjort tre försök räknas de egentligen inte eftersom inget försök ledde till insättning av ett befruktat ägg. Om sådana som vi också tas med i beräkningarna drar vi ju ner statistiken ännu mer.
 
Slutsats: lita inte på att IVF alltid leder till graviditet. Att döma av alla som bloggar om detta så kan man höra till de 37% som inte får barn genom IVF även om allt ser lovande ut.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar